Ko smo se šli konec meseca januarja na URI Soča dogovarjat za nove ortoze, je dr. Damjanova, moja fiziatrinja, mamico in tata presenetila z ugotovitvijo, da bi bilo za moj nadaljni napredek najboljše, da me odpeljeta na operacijo, imenovano SDR (selektivna dorzalna rizotomija), ki jo v otroški bolnišnici v St. Louisu opravlja dr. T.S. Park. Dr. Damjanova jima je razložila, kako bi mi ta operacija lahko pomagala, zato sta se mamica in tata takoj zganila ter v bolnišnico v St. Louisu nemudoma poslala vso potrebno zdravstveno dokumentacijo in zahtevane video posnetke. V četrtek je prišel odgovor dr. Parka, ki je napisal, da sem odlična kandidatka za to operacijo. Moje ime je že na njegovem čakalnem spisku in operacija bo verjetno pozno jeseni.

Dr. Park je mamici in tatu v pismu napisal, da bo po operaciji moja spastičnost trajno zmanjšala, da bom lepše sedela in stala, da bom lažje in hitreje prehajala iz položajev, da bom imela boljše ravnotežje in nadzor nad lastnim telesom ter da bom po operaciji (in fizioterapijah, ki bodo seveda sledile) po njegovem mnenju in mnenju njegove ekipe lahko povsem samostojno hodila.

Ampak pssst, mamica in tata ne vesta, da jaz vse to vem. Ker nista hotela, da bi me skrbelo, sta mi povedala samo to, da me bosta z letalom peljala v Ameriko, kjer bomo v mestu St. Louis obiskali živalski vrt. Ker to ni imelo nobenega smisla, živalski vrt imamo namreč tudi v Ljubljani, sem pozorno poslušala, kaj se pogovarjata in zato vem vse. Ampak me ne skrbi. Dr. Park je pomagal moji prijateljici Gaji (se spomnite Gaje?), zato vem, da bo pomagal tudi meni. In me nič ne skrbi.

Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem dobrim ljudem in velikodušnim podjetjem, ki so v zadnjih dveh letih mamici in tatu pomagali pri plačilu mojih fizioterapij. Če ne bi z intenzivnimi fizioterapijami tako zelo napredovala, me nikoli ne bi vzeli na operacijo, ki mi bo pomagala doseči cilj. Intenzivne fizioterapije bom obiskovala še naprej, da bom k dr. Parku prišla čim močnejša. Več kot bom zmogla pred operacijo, hitreje bom po operaciji shodila. Mamici in tatu pa ne bo potrebno zbirati sredstev za plačilo operacije. Ker bom na operacijo odšla na predlog URI Soča, jo bo plačal ZZZS. Mamica in tata že izpolnjujeta vlogo.

Vaša hvaležna Miša

Share This